MOLDOVA COBOARĂ PATRU POZIȚII ȘI OCUPĂ LOCUL 35 ÎN LUME ÎN CLASAMENTUL LIBERTĂȚII PRESEI
Republica Moldova a coborât patru poziții în clasamentul anual al libertății presei întocmit de organizația internațională Reporters sans frontières (RFS). După cum relatează INFOTAG, Republica Moldova se află acum pe locul 35 din 180 de țări analizate de RSF în 2025.
În ciuda deteriorării clasamentului, Moldova își menține calificativul „satisfăcător”, România (locul 55), Ucraina (62) și Statele Unite (57).
Raportul notează că „mass-media din Moldova rămân profund polarizate între curentele pro-rusești și pro-occidentale, unele instituții fiind încă influențate de politicieni sau oameni de afaceri”.
„Cu toate acestea, controlul editorial al oligarhilor a scăzut în comparație cu anii precedenți și puține redacții îndrăznesc să abordeze subiecte care sunt incomode pentru autorități”, afirmă RFS.
Potrivit organizației, unul dintre factorii care afectează grav presa, nu doar în Moldova, ci și la nivel mondial, este instabilitatea economică. Pentru prima dată, libertatea presei este catalogată ca fiind într-o „situație dificilă” la nivel global. Aproape o treime din țările clasate se confruntă cu închiderea mass-mediei din cauza crizei economice, „iar jurnaliștii sunt din ce în ce mai vulnerabili la presiunile comerciale și politice”.
„Independența editorială este dificil de menținut în absența unui model financiar sustenabil. Multe redacții locale din Moldova se confruntă cu dificultăți financiare, iar unele depind în mare măsură de donații externe pentru a supraviețui(...). Principalele motive pentru retrogradare au fost situația economică a mass-media și persistența polarizării”, se arată în comunicat.
RSF notează că în 42 de țări, în care trăiește mai mult de jumătate din populația lumii, libertatea presei este practic inexistentă. Acest lucru este valabil pentru Palestina, unde aproape 200 de jurnaliști au fost uciși în ultimele 18 luni, precum și pentru China, Coreea de Nord și Eritreea, care completează clasamentul mondial. La nivel mondial, Norvegia rămâne liderul libertății presei în acest an, obținând un scor favorabil la toți cei cinci indicatori ai clasamentului. Urmează Estonia și Țările de Jos.
Indicele RSF este calculat pe baza a cinci indicatori: contextul politic, cadrul juridic, contextul economic, contextul socio-cultural și siguranța jurnaliștilor.