MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE SUSȚINE PROPUNEREA DE INVESTIGARE A SCURGERILOR DE INFORMAȚII DESPRE VIOLENȚA DOMESTICĂ ÎN FAMILIA DEPUTATULUI VASILE BOLEA
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a susținut propunerea de investigare a informațiilor scurse despre violența domestică în familia deputatului Vasile Bolea. Potrivit INFOTAG, Buzu a declarat acest lucru jurnaliștilor după ședința de guvern de marți.
La sfârșitul săptămânii trecute, copilul deputatului Vasile Bolea a sunat la serviciul 112, susținând că tatăl său o maltratează pe mama sa. Polițiștii au sosit la fața locului și au filmat scenele de violență domestică, care au fost publicate în scurt timp în mai multe instituții media. Poliția i-a dat lui Bolea un ordin de restricție împotriva soției sale și a membrilor familiei. Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, care a condamnat violența. În a doua zi, soția deputatului a scris o declarație către poliție, cerându-i să anuleze pedeapsa împotriva lui Vasile Bolea. Ea a declarat că a existat o ceartă în familie, dar nu a existat violență.
Solicitat să comenteze aceste evenimente, Alexei Buzu a spus că nu poate comenta „cazuri specifice”. În același timp, el l-a susținut pe avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, care a cerut anchetarea și pedepsirea celor responsabili cu ocazia publicării în mass-media a unei înregistrări video făcute de polițiști în familia lui Vasile Bolea.
„Publicarea de informații personale încalcă drepturile cetățenilor care au cerut ajutor și se așteaptă la confidențialitate. Încercăm să restabilim încrederea cetățenilor în serviciile de asistență și sprijin, iar scurgerea de informații poate împiedica acest lucru. Sper că o anchetă internă îi va identifica pe cei responsabili și acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat Buzu.
În același timp, liderul extraparlamentar al Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a cerut pe 27 aprilie partidului de guvernământ Acțiunea și Solidaritatea (PAS) să ridice imunitatea parlamentară.
„Nu are rost să-l arătăm cu degetul la Bolea, procuratura nu poate să-i facă nimic, el are imunitate. (...). Din moment ce totul este atât de bine și frumos în Moldova, așa cum susține guvernarea, din moment ce trăim într-un stat democratic și reforma justiției a fost un succes, de ce majoritatea parlamentară nu va schimba legea pentru a elimina complet imunitatea parlamentară? Serios, de ce au nevoie parlamentarii de imunitate? Pentru a-și bate nevestele cu impunitate?” - se întreabă Galbur.