CONSILIUL UE PRELUNGEȘTE CU UN AN MĂSURILE RESTRICTIVE ÎMPOTRIVA CELOR CARE DESTABILIZEAZĂ MOLDOVA
Consiliul Uniunii Europene a prelungit până la 29 aprilie 2026 măsurile restrictive „împotriva persoanelor și instituțiilor implicate în tentative de destabilizare politică a Republicii Moldova, subminarea suveranității și independenței sale”. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este menționat în comunicatul de presă al Consiliului European, care a reamintit că aceste măsuri restrictive sunt aplicate împotriva a 16 persoane fizice și două persoane juridice.
Ministerul a reiterat că „UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru Moldova și durabilitatea, securitatea, stabilitatea și creșterea economică a acesteia în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi”.
Persoanelor de pe lista sancțiunilor UE li se interzice intrarea și tranzitul pe teritoriul statelor membre ale UE. Activele acestora sunt supuse înghețării și le este interzis să furnizeze fonduri sau resurse economice, direct sau indirect.
Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, în vederea urmăririi penale a persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea sa.
În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi Republicii Moldova tot sprijinul necesar pentru a face față provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a consolida reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale proxeneților săi.
Potrivit Consiliului UE, eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
După cum INFOTAG a relatat anterior, lista sancțiunilor UE împotriva Moldovei include, printre alții, oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, fostul șef adjunct al Comisariatului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc, vicepreședintele Partidului Șor Marina Tauber, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, asociația neguvernamentală cu sediul în Rusia Eurasia și directorul acesteia Nelli Parutenco.