UNIUNEA EUROPEANĂ NU EXCLUDE SEPARAREA MOLDOVEI DE UCRAINA ÎN PROCESUL DE ADERARE LA UE
Uniunea Europeană nu exclude separarea Moldovei de Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată de comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Marta Kos, relatează agenția de presă INFOTAG.
Într-un interviu pentru Europa Libera, ea a declarat că „nu poate exclude dezlipirea celor două țări atunci când se discută despre procesul de integrare a acestora în UE”.
Ea a spus că pachetul Moldova-Ucraina ar putea fi divizat încă din iunie, când mai multe decizii legate de extindere urmează să fie luate la Bruxelles.
„Discutăm deja cu statele membre ce este de făcut, deoarece niciun stat membru nu este împotriva deschiderii primului grup de șefi de negociere cu Moldova”, a declarat comisarul european.
În același timp, a spus ea, Ungaria doar se opune aderării Ucrainei la UE și blochează eforturile Ucrainei de a adera la bloc.
Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la UE în martie 2022, în iunie 2022 au primit statutul de candidat, iar în decembrie 2024 Consiliul European a decis să înceapă negocierile privind aderarea celor două țări la UE.
Anul trecut, 27 de state membre ale UE au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu ambele țări candidate, însă nu a fost încă deschis niciun capitol de negociere. Negocierile cu Ucraina au fost blocate de Ungaria, care a fost obstructivă și a cerut drepturi mai puternice pentru minoritatea maghiară din vestul Ucrainei. În același timp, toate deciziile în UE sunt luate prin consensul celor 27 de state membre.
După o vizită recentă la Chișinău, Marta Kos a declarat că UE ia în considerare deschiderea primului cluster al Moldovei fără a aștepta Ucraina. Kos nu exlude că Moldova va deveni membru al UE înainte de încheierea mandatului actualei Comisii Europene, în 2029.
„Dacă nu vom avea un singur stat membru nou în timpul actualului mandat al Comisiei Europene, acesta va fi considerat un eșec. „Moldova este un elev cu adevărat exemplar în întregul grup. Ea simte cu adevărat acest moment istoric”, a spus Kos.
Împărțirea țărilor candidate luate în considerare la Bruxelles într-un singur pachet nu este o practică nouă. În septembrie 2024, de exemplu, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Albania, lăsând în urmă Macedonia de Nord, care era încă implicată în dispute bilaterale cu Bulgaria cu privire la drepturile minorităților.