DIN 29 APRILIE TOATE INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN MOLDOVA VOR COMEMORA SĂPTĂMÂNA DE COMEMORARE A VICTIMELOR FOAMETEI DIN 1946-47
În perioada 29 aprilie - 6 mai, în toate instituțiile moldovenești de învățământ general, profesional, tehnic și superior se va desfășura Săptămâna de comemorare a victimelor foametei, pentru a păstra vie memoria foametei organizate din 1946-1947.
După cum informează INFOTAG, în această perioadă, în fața clădirii Guvernului va fi organizată o expoziție comemorativă dedicată foametei din 1946-1947. Expoziția este disponibilă online pe site-ul web al Agenției Arhivelor Naționale și este concepută pentru a fi educativă și a provoca la reflecție. Ea cuprinde 12 postere tematice care reflectă, printre altele, protestele disperate ale femeilor care cerșeau pâine, drama copiilor înfometați, încercările tragice de a traversa râul Prut și represiunea brutală. Vizitatorii se pot familiariza cu documente de arhivă inedite, fotografii, hărți și grafice - toate bazate pe surse primare.
Muzeele și instituțiile culturale vor organiza prelegeri publice, expoziții și discuții cu istorici și scriitori despre foametea organizată din 1946-1947. Evenimente comemorative vor avea loc și în Edineți, Fălești, Ivancea și autonomia găgăuză.
În a treia sâmbătă a lunii aprilie, Moldova își amintește de victimele unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria țării - foametea organizată din 1946-1947.
Potrivit Agenției Arhivelor Naționale, foametea din 1946-1947 a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit Moldova în secolul XX.
„Nu a fost un dezastru natural inevitabil, ci o tragedie exacerbată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. În doar câteva luni, peste 123 000 de persoane, adică aproximativ 5 % din populația RSSM, au murit de foame. Proporțional, Moldova sovietică a fost cea mai afectată regiune din întreaga Uniune Sovietică: rata mortalității a fost de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina”, a precizat agenția.