COMPANIE ROMÂNEASCĂ INTERESATĂ SĂ CUMPERE DANUBE LOGISTICS - OPERATORUL PORTULUI INTERNAȚIONAL LIBER GIURGIULEȘTI
Compania românească de stat „Administrația Porturilor Maritime” din Constanța, este interesată să cumpere Danube Logistics - operator al Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Potrivit agenției INFOTAG, compania românească a anunțat deja o licitație pentru selectarea unui consultant care să ajute la achiziționarea unui nou activ în Moldova.
Potrivit presei române, „Administrația Porturilor Maritime Constanța” a anunțat o licitație în valoare de 2 milioane de lei românești (aproximativ 400.000 de euro) pentru furnizarea de servicii de consultanță pentru achiziționarea Danube Logistics.
„Având în vedere complexitatea tranzacției și importanța strategică a acesteia, este necesară, în primul rând, analiza documentelor vânzătorului, pregătirea rapoartelor financiare, fiscale, comerciale, operaționale și juridice în urma auditului Danube Logistics, evaluarea companiei și a activelor sale, pregătirea unei oferte de cumpărare și asistență în semnarea contractului și încheierea tranzacției”, sunt enumerate cerințele pentru participanții la licitație.
De asemenea, se menționează că contractul pentru serviciile de consultanță va fi semnat pentru șase săptămâni, timp în care partea română dorește să primească întregul pachet de date privind activele care urmează să fie cumpărate.
„Administrația Porturilor Maritime Constanța” este subordonată Ministerului Transporturilor din România și administrează toate porturile românești de la Marea Neagră.
După cum INFOTAG a relatat anterior, săptămâna trecută Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat o licitație pentru a găsi un nou investitor pentru Portul Internațional Giurgiulești. Banca a subliniat că licitația se desfășoară în deplină coordonare cu guvernul moldovean, inclusiv în ceea ce privește viitoarea structură juridică și comercială a portului. O serie de lideri ai opoziției au criticat decizia.
BERD a sprijinit construcția și operarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995. De-a lungul istoriei sale, portul s-a confruntat cu diverse provocări financiare și operaționale în timp ce se dezvolta ca o întreprindere pe deplin funcțională. În 2013. BERD a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al portului, iar din 2021, singurul beneficiar.