PROMO-LEX: TIRASPOLUL FOLOSEȘTE ORFANII PENTRU A-ȘI REFACE PROPRIILE FORȚE ARMATE
Tiraspolul folosește orfanii pentru a-și suplini propriile forțe armate. După cum relatează INFOTAG, un expert al asociației Promo-LEX, Mihaela Șerpi, a scris.
Educația „militar-patriotică” în regiunea transnistreană este destinată în primul rând celor mai vulnerabile categorii de copii, în special orfanilor sau copiilor rămași fără îngrijire părintească.... La 1 ianuarie 2024, numărul copiilor aflați în situație de risc era de 2.742, dintre care 1.476 locuiau în internate sau instituții speciale, iar 771 erau în grija unor persoane private. Acești copii nu pot avea acte de identitate moldovenești, ceea ce limitează o serie de drepturi fundamentale ale acestora... școlile supuse regimului de la Tiraspol sunt singura opțiune pentru educație”, a declarat experta.
Potrivit acesteia, procesul educațional în internate este clar orientat spre formarea unei loialități profunde față de așa-numita „RMN” - sarcina prioritară a internatelor este educarea „patriotismului” și a „identității transnistrene”.
Enumerând metodele de educare „patriotică” a copiilor, expertul a menționat competițiile sportive cu tematică militară, exercițiile care imită pregătirea militară, reconstituirile de bătălii și scene militare, expozițiile de arme, concursurile de tir cu arma cu aer comprimat...
„Taberele de pregătire militară sunt un alt element central în militarizarea educației copiilor în internate. Un exemplu elocvent este tabăra „Tânărul patriot al Transnistriei”, organizată din 1993 de așa-numitul „Minister al Afacerilor Interne”, care reunește peste 300 de elevi pe an. În cadrul acestei tabere, elevii participă la activități precum tragerea cu arma, aruncarea grenadelor, realizarea de afișe de propagandă, concursuri istorice și dezasamblarea armelor. „O altă tabără cu un profil similar este Mars, fondată în 2004 de organizația paramilitară Uniunea Apărătorilor Transnistriei, care recrutează anual aproximativ 200 de elevi cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani”, a scris Șerpi.
Potrivit acesteia, „forțele paramilitare și de securitate din regiune au o influență directă asupra procesului educațional la internate”.
„Împreună cu militarii ruși din regiune, acestea sponsorizează internatele, ceea ce le permite să își extindă constant bazinul de recrutare... O treime din toți copiii înscriși în „Corpul de cadeți republicani Grigory Potemkin-Tavrichesky” și „Școala militară Suvorov” din Tiraspol sunt orfani, copii rămași fără îngrijire părintească și copii din familii disfuncționale”, a declarat expertul.
În opinia expertului, „consecințele a peste trei decenii de militarizare sistematică a educației, de denaturare a istoriei și de formare artificială a „identității transnistriene” vor continua să aibă un impact profund asupra generațiilor viitoare de copii din regiunea transnistreană”.
„Intensificarea eforturilor de pregătire a copiilor pentru serviciul în structurile paramilitare, care a fost observată în ultimii ani, este o tendință periculoasă. Această practică reprezintă o încălcare gravă a drepturilor copilului, o amenințare la adresa securității naționale și o provocare serioasă la adresa procesului de reintegrare a țării”, a conchis Mihaela Șerpi.