PARLAMENTUL ADOPTĂ „BUGETU PLUS” ÎN A DOUA LECTURĂ
Amendamentele la Legea bugetului de stat pentru anul 2025 sau „bugetul plus” au fost adoptate de Parlament în lectura a doua. INFOTAG relatează că amendamentele sunt implementate în baza suportului financiar al Uniunii Europene, inclusiv a primei tranșe pentru implementarea Planului de creștere economică a Republicii Moldova (în valoare totală de 1,9 miliarde de euro).
Astfel, veniturile bugetului de stat au crescut cu 3,73 miliarde de lei (5,2%) până la 75,28 miliarde de lei. Cheltuielile - cu 7,74 miliarde de lei, sau 9,1 la sută, și vor ajunge la 93,19 miliarde de lei. În special, 3,66 miliarde de lei vor fi alocate pentru măsuri de sustenabilitate energetică. Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va fi alimentat cu 2,11 miliarde de lei pentru a oferi compensații în numerar pentru încălzire și energie electrică pentru toate gospodăriile pe parcursul anului.
3,8 miliarde de lei vor fi alocate pentru programul de reformă economică. 1 miliard de lei a mers la Fondul rutier pentru a repara circa 200 de kilometri de drumuri regionale și raionale. Alte 1 miliard de lei au fost alocate Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, dintre care 600 de milioane de lei pentru reparația drumurilor locale din 100 de localități. Alte 200 de milioane de lei sunt alocate Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural și aceeași sumă pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.
De asemenea, 60 de milioane de lei sunt alocate pentru susținerea tinerilor specialiști. 85 de milioane de lei sunt alocate pentru construcția liniei de cale ferată Cahul - Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut.
Deficitul bugetului de stat va crește de la 13,9 miliarde de lei la 17,9 miliarde de lei (5,1% din PIB).
Tot în cadrul ședinței plenare, Guvernul a adoptat în a doua lectură amendamentele la bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2025. Astfel, suma cheltuielilor a crescut la 47,96 miliarde de lei și a egalat suma veniturilor. Amendamentele sunt necesare ca urmare a acordării compensațiilor bănești pentru încălzire în sezonul rece și a compensațiilor pentru energia electrică.