MOLDOVA A MARCAT CEA DE-A 33-A ANIVERSARE A CONFLICTULUI DE PE RÂUL NISTRU PRIN SOLICITAREA RETRAGERII TRUPELOR RUSEȘTI
„Nu ne-am dorit război, dar l-am primit, nu am râvnit la teritorii străine, dar am fost nevoiți să ne apărăm pe noi și pământul nostru”. Acest lucru a fost declarat de Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la mitingul comemorativ de la monumentul mamei îndurerate, cu ocazia celei de-a 33-a aniversări de la începutul războiului de pe Nistru, relatează duminică agenția de presă INFOTAG.
Sandu a spus că în „Ziua Memoriei și Recunoștinței”, sărbătorită în Republica Moldova la 2 martie, toată lumea se înclină în fața jertfei de sine, curajului și patriotismului de care au dat dovadă participanții la conflict împreună cu camarazii lor de arme acum 33 de ani.
„În martie a început războiul de pe Nistru, deși luptele și atacurile au început mult mai devreme. (...) 30.000 de compatrioți au luptat, 321 de eroi au murit, mii au fost răniți. Dar voi toți ați rămas fermi, apărând integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova”, a spus Sandu.
Șefa statului a spus că citirea memoriei eroilor este o datorie morală a fiecăruia și este important ca tinerii să cunoască istoria și să nu uite prețul enorm plătit de țară pentru libertate și pace.
„Acest lucru este deosebit de important astăzi, când există un război nemilos la câteva sute de kilometri distanță, care ne arată că pacea nu este un cadou”.
Sandu a subliniat că „conflictul de pe Nistru nu a fost un conflict local, ci a fost provocat de Rusia pentru a ne slăbi, pentru a ne dezbina și controla”.
„Acum, ca și în 1992, Rusia a lansat un război ilegal care ucide oameni și distruge țări. În 1992, moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu doreau ciocniri. Noi suntem obligați să spunem adevărul: conflictul de pe Nistru nu a fost un conflict local, ci a fost provocat de Rusia”, a subliniat președinta.
Sandu a menționat că astăzi, ca și atunci, se încearcă divizarea oamenilor, dar ca și atunci, acum 33 de ani, oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu au ce să dezbine între ei.
„Avem aceleași preocupări, aceleași nevoi, aceleași aspirații. Fie că locuim la Chișinău sau la Tiraspol... (...) Toți ne dorim același lucru - un viitor sigur și o viață decentă pentru copiii noștri, fără frică și lipsuri. Lăsați-ne să fim liberi și putem construi acest viitor în pace”, a îndemnat Sandu, cerând din nou retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Președinta a numit „unitatea” cel mai de încredere scut împotriva celor care „ne consideră slabi și ușor de divizat”.
„Cerem cu fermitate retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Vrem să fim un popor liber. Vrem ca Moldova să devină parte a lumii europene democratice”, a spus Sandu.
Sandu a spus că Moldova și cetățenii săi au „reușit să câștige admirația”.
„În lumea democratică, suntem pe drumul cel bun și vom continua să mergem pe el, astfel încât niciun copil, niciun tânăr din țară să nu trăiască tragedia războiului”, a conchis președinta.
Evenimentele comemorative de duminică au început cu depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Din Piața Marii Adunări Naționale, participanții au mărșăluit spre Complexul Memorial Eternitate, unde au organizat un miting de doliu la monumentul mamei îndoliate. În afară de președintele Maia Sandu, la evenimente au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.
Conflictul armat de pe Nistru a durat patru luni. Potrivit datelor oficiale, peste 30.000 de persoane au luat parte la conflict. 301 soldați și civili au fost uciși, iar alți 3.500 au fost răniți.
Acordul de încetare a focului a fost semnat de președinții Moldovei și Rusiei la 21 iulie 1992. După aceasta, negocierile politice privind reglementarea conflictului transnistrean sunt încă în curs de desfășurare. Acestea au loc în formatul „5+2”: OSCE, Rusia, Ucraina - garanți ai soluționării pașnice a conflictului, SUA și UE - observatori, Moldova și Transnistria - părți la conflict. 2 martie este sărbătorită în Republica Moldova ca Ziua „Amintirii și Recunoștinței”. Aceasta a fost instituită în memoria eroilor conflictului de pe Nistru din 1992.