UNIUNEA EUROPEANĂ VA OFERI ÎNCĂ 1,4 MILIOANE DE EURO PENTRU „CONSOLIDAREA CAPACITĂȚILOR PARLAMENTULUI MOLDOVEI”
În Republica Moldova a fost lansat proiectul de înfrățire „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova și a rolului său în procesul de aderare la UE”, finanțat de Uniunea Europeană. Despre aceasta a comunicat agenției INFOTAG serviciul de presă al organului legislativ, menționând că proiectul „va asigura un proces legislativ transparent în contextul apropierii de normele UE”.
Proiectul va organiza misiuni de evaluare a experților, seminare, vizite de studiu și stagii de practică. Va fi oferit sprijin pentru elaborarea legislației, a strategiilor și a planurilor de punere în aplicare.
Potrivit Doinei Gherman, vicepreședintă al Parlamentului, aceste activități sunt utile pentru legislativ.
„Pe parcursul a 24 de luni, proiectul de înfrățire va consolida controlul parlamentar, va îmbunătăți procedurile legislative și va promova o cultură a incluziunii și a dialogului atât în cadrul instituției, cât și cu alții. Acesta va oferi Parlamentului instrumentele, expertiza și îmbunătățirile structurale necesare pentru a-și îndeplini funcțiile critice. Având în vedere complexitatea procesului de aderare la UE, un parlament puternic și funcțional este esențial pentru revizuirea legislației, asigurarea transparenței și responsabilizarea executivului”, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks.
Proiectul are trei componente, care vizează „îmbunătățirea capacității Parlamentului de a analiza, elabora și modifica cadrul juridic în conformitate cu legislația UE; consolidarea capacității de a exercita controlul parlamentar asupra guvernului; raționalizarea procedurilor interne și consolidarea capacității instituționale de a gestiona volumul în creștere al activității legislative”.
Proiectul de înfrățire, în valoare de 1,4 milioane EUR, este finanțat de UE și implementat de un consorțiu de parteneri de implementare sub conducerea Serviciului de implementare a programului european (EPIS) al Parlamentului elen. Agențiile de implementare includ Parlamentul României (Camera Deputaților și Senatul), Parlamentul Italiei (Camera Deputaților), Adunarea Națională Ungară și Parlamentul Austriei. Termenul limită pentru proiect este 2 februarie 2027.