UNIUNEA EUROPEANĂ A MAJORAT FINANȚAREA FONDULUI DE STABILITATE ȘI CREȘTERE PENTRU MOLDOVA LA 1,9 MILIARDE DE EURO IAR PARTEA DE GRANT - PÂNĂ LA 20 LA SUTĂ
Uniunea Europeană a majorat suma de finanțare a Fondului de Stabilitate și Creștere pentru Moldova până la 1,9 miliarde de euro, iar partea de grant va constitui 20% din această sumă. După cum relatează INFOTAG, acest lucru a fost anunțat de către deputatul în Parlamentul European Siegfried Mureșan.
În cadrul unei emisiuni PROTV-Chișinău de joi seara, acesta a amintit că inițial se aștepta ca UE să ofere 1,8 miliarde de euro, dintre care 7% ar fi fost grant.
„După negocieri strânse cu Comisia Europeană, a fost posibil să se ajungă la un acord între instituțiile Uniunii Europene pentru creșterea fondului. O parte din bani sunt fonduri nerambursabile, bani pe care Moldova îi primește gratuit de la UE și pe care Moldova nu va trebui să îi returneze niciodată. Cealaltă parte sunt împrumuturi cu condiții foarte avantajoase, rate scăzute ale dobânzii, perioadă lungă de rambursare. Comisia Europeană a propus ca grantul să se ridice la 7 la sută din cele 1,8 miliarde de euro. Apoi s-a decis creșterea sumei la 1,9 miliarde de euro. Eu am propus creșterea subvenției de la 7 % la 20 %. În total, subvenția va fi de 520 de milioane de euro. De asemenea, s-a convenit ca în loc de 115 milioane de euro, 315 milioane de euro să sosească la sfârșitul lunii aprilie. Am reușit să obținem încă 100 de milioane de euro în fonduri nerambursabile, crescând valoarea totală a pachetului de la 1,8 miliarde de euro la 1,9 miliarde de euro. Scopul meu principal a fost să contribui la relansarea Moldovei”, a declarat Mureșan.
Deputatul a spus că guvernul poate folosi acești bani pentru a îmbunătăți situația economică și socială din țară.
”1,9 miliarde de euro pentru a ajuta Moldova, pentru a reface drumuri, pentru a construi poduri, pentru a apropia Moldova de România și de restul lumii europene. Pentru a crește independența energetică a spitalelor, a școlilor, etc. Scopul banilor europeni este să ajungă la oameni, să îi investească în servicii publice, în educație, în sănătate și să contribuie la dezvoltare”.
Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European au ajuns la un consens cu privire la un plan de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Moldova. Sprijinul este acordat pentru accelerarea reformelor socio-economice în Moldova, consolidarea sustenabilității și promovarea integrării în UE. Un alt obiectiv este atenuarea consecințelor profunde pentru Moldova cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acordul va fi supus unui vot formal în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European în martie, iar legislația va intra în vigoare imediat. Aceasta va permite ca prima tranșă de ajutor să ajungă în Moldova în aprilie.