EXPERT: MOLDOVA SE POATE TRANSFORMA DIN EXPORTATOR DE ZAHĂR ÎN IMPORTATOR DE ZAHĂR
Moldova se poate transforma din exportator de zahăr în importator al acestuia. Despre aceasta a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice”, transmite agenția INFOTAG.
„Cel mai probabil, acesta va fi anul cu cea mai mică recoltă de sfeclă de zahăr. Cea mai mică din istoria țării a fost 2009. Dintre cele opt culturi care predomină în Moldova, sfecla de zahăr produce cel mai mare profit la hectar. Ocupând doar 1%, adică aproximativ 14 mii de hectare, din terenul arabil, ea aduce un profit de trei ori mai mare decât toate celelalte culturi la un loc. În acest sector lucrează 1,6%, adică 3.000 de persoane, astfel încât venitul pe lucrător este de două ori mai mare decât în alte activități agricole”, a spus el.
Ioniță spune că Moldova este una dintre puținele țări din Europa care nu subvenționează industria zahărului, care generează peste 1 miliard de lei anual.
„Sfecla de zahăr în 2023 a adus cel mai mare venit la hectar dintre celelalte opt culturi principale - 42,3 mii lei, mazărea - 19,8 mii lei; rapița - 15,9 mii; floarea soarelui - 13,1 mii; grâul - 11,3 mii; porumbul - 10,5 mii; soia - 10,5 mii; și orzul - 10,1 mii”, a calculat expertul.
Vorbind despre producția de sfeclă de zahăr, expertul a spus că în 2005 a fost de 991 mii tone; în 2015 - 531 mii tone, iar în 2024 - 320 mii tone. , se estimează că va fi de 320 de mii de tone.
„De la aproape 1 milion, producția a scăzut la mai puțin de 500.000 de tone. Tendința ultimilor 20 de ani - o reducere de două ori a producției de sfeclă de zahăr”, - spune expertul.
Producția de sfeclă de zahăr este în scădere: în 2010/2014. - 118,6 mii tone; 2015/2019. - 94,9 mii tone; și în 2020/2024. - 64,4 mii tone.
„Aceste 64,4 mii de tone ne asigură consumul intern, dar ne privează de oportunități de export. Consumul intern oferă stabilitate și funcționalitate industriei. Dar trebuie să adoptăm practica europeană a mecanismelor de protecție și salvgardare a acestui sector, care a permis europenilor să producă și să exporte”, a spus expertul.
Potrivit lui Ioniță, dacă Moldova se îndreaptă spre UE, ar trebui să acorde atenție măsurilor pe care UE le ia pentru a proteja industria zahărului.
„Unsprezece țări din UE oferă sprijin financiar producătorilor de sfeclă de zahăr. Din păcate, Moldova nu oferă un astfel de sprijin financiar. Cel mai mare sprijin este oferit de România - 900 euro/ha. Dacă Moldova ar oferi un sprijin financiar similar producătorilor moldoveni de sfeclă de zahăr, aceștia ar avea +45% la veniturile pe care le au acum (aproximativ 259 milioane de lei) . Dacă ar oferi 200 de milioane de lei sub formă de subvenții, Moldova ar putea redeveni exportator de zahăr, ceea ce ar ajuta economia și ar crea noi locuri de muncă în sate”, a declarat expertul.