1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ​EXPERT: MOLDOVA SE POATE TRANSFORMA DIN EXPORTATOR DE ZAHĂR ÎN IMPORTATOR DE ZAHĂR
00:30 - 21.02.2025
1
0 /5 Stars by
0
0

​EXPERT: MOLDOVA SE POATE TRANSFORMA DIN EXPORTATOR DE ZAHĂR ÎN IMPORTATOR DE ZAHĂR

​EXPERT: MOLDOVA SE POATE TRANSFORMA DIN EXPORTATOR DE ZAHĂR ÎN IMPORTATOR DE ZAHĂR

Moldova se poate transforma din exportator de zahăr în importator al acestuia. Despre aceasta a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice”, transmite agenția INFOTAG.

„Cel mai probabil, acesta va fi anul cu cea mai mică recoltă de sfeclă de zahăr. Cea mai mică din istoria țării a fost 2009. Dintre cele opt culturi care predomină în Moldova, sfecla de zahăr produce cel mai mare profit la hectar. Ocupând doar 1%, adică aproximativ 14 mii de hectare, din terenul arabil, ea aduce un profit de trei ori mai mare decât toate celelalte culturi la un loc. În acest sector lucrează 1,6%, adică 3.000 de persoane, astfel încât venitul pe lucrător este de două ori mai mare decât în alte activități agricole”, a spus el.

Ioniță spune că Moldova este una dintre puținele țări din Europa care nu subvenționează industria zahărului, care generează peste 1 miliard de lei anual.

„Sfecla de zahăr în 2023 a adus cel mai mare venit la hectar dintre celelalte opt culturi principale - 42,3 mii lei, mazărea - 19,8 mii lei; rapița - 15,9 mii; floarea soarelui - 13,1 mii; grâul - 11,3 mii; porumbul - 10,5 mii; soia - 10,5 mii; și orzul - 10,1 mii”, a calculat expertul.

Vorbind despre producția de sfeclă de zahăr, expertul a spus că în 2005 a fost de 991 mii tone; în 2015 - 531 mii tone, iar în 2024 - 320 mii tone. , se estimează că va fi de 320 de mii de tone.

„De la aproape 1 milion, producția a scăzut la mai puțin de 500.000 de tone. Tendința ultimilor 20 de ani - o reducere de două ori a producției de sfeclă de zahăr”, - spune expertul.

Producția de sfeclă de zahăr este în scădere: în 2010/2014. - 118,6 mii tone; 2015/2019. - 94,9 mii tone; și în 2020/2024. - 64,4 mii tone.

„Aceste 64,4 mii de tone ne asigură consumul intern, dar ne privează de oportunități de export. Consumul intern oferă stabilitate și funcționalitate industriei. Dar trebuie să adoptăm practica europeană a mecanismelor de protecție și salvgardare a acestui sector, care a permis europenilor să producă și să exporte”, a spus expertul.

Potrivit lui Ioniță, dacă Moldova se îndreaptă spre UE, ar trebui să acorde atenție măsurilor pe care UE le ia pentru a proteja industria zahărului.

„Unsprezece țări din UE oferă sprijin financiar producătorilor de sfeclă de zahăr. Din păcate, Moldova nu oferă un astfel de sprijin financiar. Cel mai mare sprijin este oferit de România - 900 euro/ha. Dacă Moldova ar oferi un sprijin financiar similar producătorilor moldoveni de sfeclă de zahăr, aceștia ar avea +45% la veniturile pe care le au acum (aproximativ 259 milioane de lei) . Dacă ar oferi 200 de milioane de lei sub formă de subvenții, Moldova ar putea redeveni exportator de zahăr, ceea ce ar ajuta economia și ar crea noi locuri de muncă în sate”, a declarat expertul.


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment www.dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2025
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее