SOCIALIȘTII AU CRITICAT ACȚIUNILE PAS DE POLITIZARE A SISTEMULUI EDUCAȚIONAL
Deputatul socialist Alla Darovanaia și activistul Tinerei Gărzi Nichita Romenschi au criticat dur acțiunile partidului de guvernământ PAS în domeniul educației, considerând că „acesta este politizat în favoarea puterii în exercițiu”.
După cum relatează INFOTAG, miercuri, în cadrul unui briefing în Parlament, Darovanaia a declarat că „din anul 2000, în Republica Moldova au fost închise circa 400 de școli, iar această tendință continuă, deoarece și în anul de studii curent au fost închise 10 instituții de învățământ și reorganizate 13”.
În înțelegerea parlamentarului, „acest lucru are un impact extrem de negativ nu doar asupra elevilor și familiilor acestora, dar și asupra profesorilor, pentru care închiderea unei școli înseamnă de multe ori sfârșitul unei cariere”.
„Această politică distruge nu numai educația, ci și demografia țării. Tinerii pleacă, numărul de elevi scade, iar țara își pierde cetățenii. (...), Sistemul de învățământ devine din ce în ce mai mult un instrument de propagandă pentru partidul de guvernământ. Programele școlare sunt folosite pentru a promova interesele de partid, iar manualele și predarea au devenit un subiect al manipulării politice”, a declarat Darovanaia.
Comentând noul manual de istorie pentru clasa a XII-a, deputatul a spus că acesta „distorsionează categoric realitatea și se bazează pe lauda personală a președintei Maia Sandu și a partidului său”.
„Acesta nu este un manual de istorie. Este o carte de metodologie pentru formarea cadrelor de partid. Nu putem permite ca școlile să fie transformate în instrumente de propagandă!”, a spus deputatul.
Activistul PSRM Nichita Romenschi a citat câteva pasaje specifice din noul manual.
„Perioada sovietică este caracterizată în manual prin trei cuvinte: colectivizare, foamete și deportări. Nu se vorbește despre reconstrucția țării și apoi despre construirea industriei, drumurilor, satelor și orașelor. Astfel, există o rubrică „Personalități istorice” în care este menționat unul dintre foștii prim-miniștri, Ion Sturza. Care, după cum se știe, și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Sandu și în timpul căruia (după cum își amintește lumea) pensiile și salariile se dădeau în galoși. În tot manualul, printre președinții țării sunt menționați doar Mircea Snegur și însuși Sandu. Nu există Petru Lucinschi sau Nicolae Timofti”, a spus activistul de partid.
Romenschi a menționat că Summitul Uniunii Europene, care a avut loc în iunie 2023 în satul moldovenesc Bulboaca, „fiind un eveniment politic, a fost deja declarat „istoric”.
„Întreaga istorie a Moldovei este împărțită în șase etape, dintre care ultima este dedicată lui Sandu și partidului său. Aceasta spune literalmente următoarele: „criza politică din țară a fost depășită exclusiv odată cu venirea la putere în 2020. PAS și Sandu”, a declarat Romenschi.