VICE-GUVERNATOAREA BĂNCII NAȚIONALE: SITUAȚIA DE ASTĂZI NECESITĂ SĂ ACȚIONĂM CU PRUDENȚĂ ȘI HOTĂRÂRE
Situația actuală din Moldova și din lume cere să se acționeze cu prudență și hotărâre. După cum relatează INFOTAG, acest lucru a fost declarat de Vice-guvernatoarea Băncii Naționale Tatiana Ivanichichina la masa rotundă „Stabilitatea macroeconomică a Republicii Moldova în contextul amenințărilor la adresa securității regionale și globale”
„Astăzi trăim un moment dificil. Trăim într-o lume a schimbărilor economice rapide, iar riscurile externe ne afectează direct viața: creșterea prețurilor, siguranța locului de muncă, încrederea în viitor”, a declarat Ivanichchina.
Potrivit acesteia, anul trecut Banca Națională a reușit să mențină inflația în coridorul țintă de 5%, ceea ce nu a fost posibil în ultimii opt ani.
„Acest rezultat a fost obținut datorită unei politici monetare echilibrate, care a permis economiei să se redreseze, menținând prețurile stabile. Dar situația din economie este dinamică, iar începutul anului a fost marcat de noi provocări. Cum ar fi creșterea prețurilor la energie, volatilitatea prețurilor pe piețele internaționale și tendințele geopolitice. Ceea ce ne cere să acționăm cu prudență și hotărâre”, a spus bancherul.
Prin urmare, BNM și-a schimbat abordarea de la o politică stimulativă la una restrictivă.
„Decizia de a majora rata la 5,6 la sută nu a fost ușoară pentru noi. Dar a fost necesară pentru a preveni creșterea necontrolată a prețurilor și pentru a menține stabilitatea în economie. Această măsură reflectă angajamentul nostru de a menține puterea de cumpărare a cetățenilor, de a oferi un mediu previzibil pentru afaceri și investiții”, a declarat Ivanichchina.
În același timp, sectorul bancar rămâne stabil și bine capitalizat, cu o rată a capitalului propriu de 24%, cu mult peste cerințele minime. Moldova dezvoltă, de asemenea, o economie digitală.
„Astăzi, una din cinci persoane din populația activă utilizează sistemul de plăți MIA...”, a spus ea.
Ea a mai amintit că anul trecut Banca Națională a depus o cerere de aderare la sistemul unic de plăți în euro, ceea ce, pe termen lung, va însemna costuri mai mici pentru transferurile internaționale și va îmbunătăți accesul întreprinderilor moldovenești la piața europeană. Iar trecerea la euro în locul dolarului ca monedă de bază va asigura stabilitatea cursului de schimb, predictibilitatea și securitatea pentru întreprinderi și investitori.
„Astfel, Moldova are șansa de a deveni parte a arhitecturii financiare europene, va fi un pas decisiv pentru creșterea încrederii în sistemul financiar al țării și atragerea investițiilor străine...”, a spus bancherul.
Viceguvernatoarea a precizat că BNM este implicată activ în procesul de armonizare a legislației moldovenești cu cea europeană, iar scopul său este de a se asigura că în viitor Moldova se va conforma pe deplin standardelor europene în domeniul supravegherii bancare, digitalizării economiei etc.”.