CONSILIUL SUPREM DE SECURITATE EVALUEAZĂ REALIZĂRILE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI POLITICE ȘI ELECTORALE
Evaluarea progreselor înregistrate în lupta cu corupția politică și electorală a fost principalul subiect de discuție la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), prezidată zilele trecute de Președintele Maia Sandu. Serviciul de presă al Președinției a declarat pentru INFOTAG că reuniunea a fost convocată în contextul „continuării sarcinilor stabilite de CSS la 11 noiembrie 2024”.
Șeful statului a subliniat că corupția politică „rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa democrației din țară, iar evenimentele de anul trecut din timpul referendumului privind integrarea europeană au confirmat vulnerabilitatea la încercările de a influența voința cetățenilor”.
„Pentru prea mult timp, corupția politică a fost ignorată și, în unele cazuri, chiar tolerată. Acest lucru a permis grupurilor criminale organizate să implice din ce în ce mai multe persoane în acțiuni de subminare a securității naționale”, a spus președinta.
Conform informațiilor furnizate cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor anterioare ale CSS, Centrul Național Anticorupție (CNA) a emis amenzi în valoare de 10,8 milioane de lei (575 300 USD) și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost trimise în judecată. Au fost identificate 57 de persoane implicate în distribuirea de fonduri ilegale. Toate fac parte dintr-un grup infracțional condus de oligarhul fugar Ilan Șor.
De asemenea, printre succese, parlamentul a votat în primă lectură un șir de modificări legislative menite să creeze instrumente mai eficiente și mai operative pentru combaterea corupției politice.