VICEPRIM-MINISTRUL MIHAI POPȘOI: PROCESUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ A MOLDOVEI ȘI RETRAGEREA TRUPELOR RUSEȘTI VOR AVEA UN IMPACT POZITIV ASUPRA PROCESULUI DE REGLEMENTARE TRANSNISTREANĂ
Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și retragerea trupelor ruse vor avea un impact pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană. Diplomatul a făcut această declarație joi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul finlandez de externe Elina Valtonen, relatează INFOTAG.
„Deși dialogul nu este ușor, iar problemele deseori sunt politizate artificial, poziția noastră fermă rămâne neschimbată - de a soluționa problema transnistreană exclusiv pe cale pașnică, prin dialog politic, în baza integrității teritoriale și suveranității în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Sunt convins că avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene va avea un impact pozitiv asupra soluționării conflictului transnistrean. De asemenea, retragerea necondiționată a trupelor și armamentelor care rămân ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fără autorizarea autorităților constituționale, va da o dinamică pozitivă procesului de reintegrare a țării”, a subliniat Popșoi.
Popșoi a menționat necesitatea găsirii unor soluții pentru depășirea crizei energetice de pe malul stâng al Nistrului, pentru a „păstra „o situație pașnică și calmă pe cele două maluri, inclusiv evitarea unei crize umanitare și soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii țării, indiferent de locul în care locuiesc””.
„Vizita este importantă în ceea ce privește stabilirea agendei și prioritizarea activităților OSCE în contextul preluării de către Finlanda a președinției acestui important forum regional de securitate. Este important pentru noi să continuăm negocierile în formatul 1+1. Aș dori să subliniez că OSCE facilitează acest dialog și suntem recunoscători pentru această asistență”, a declarat Popșoi.
În acest context, viceprim-ministrul a susținut că „principalul motiv pentru dezbaterea pe platforma OSCE în timpul președinției finlandeze este respectarea strictă a Decalogului de la Helsinki de către toate statele participante”.
„În ciuda circumstanțelor dificile, trebuie remarcat faptul că în acest an se împlinesc 50 de ani de la semnarea Actului de la Helsinki, document care consacră principiile de bază care guvernează relațiile dintre statele participante. Contrar contextului complex de securitate regională, credem că OSCE poate continua să joace un rol important în modelarea viitoarei arhitecturi de securitate pe continentul european”, a subliniat Popșoi.
De asemenea, diplomatul și-a exprimat „sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a unui stat vecin și prieten”.
„O pace justă și durabilă în Ucraina va fi o condiție esențială pentru securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre”, a spus viceprim-ministrul, asigurând că „Moldova va oferi tot sprijinul Finlandei pentru ca mandatul său de președinte în exercițiu al OSCE să fie un succes”.
Mihai Popșoi a subliniat că „relațiile bilaterale moldo-finlandeze sunt foarte bune, constructive și se dezvoltă pe o cale ascendentă”.
„Sunt sigur că, în contextul lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, vor avea o cooperare foarte strânsă la nivel bilateral și multilateral, axată pe consolidarea cadrului juridic bilateral, intensificarea relațiilor economice și creșterea volumului schimburilor comerciale între țările noastre”, a conchis Popșoi.