PRESEDINTA MAIA SANDU A CONAMNAT ATACUL CU RACHETE AL RUSIEI ȘI ȘI-A EXPRIMAT SOLIDARITATEA CU UCRAINA
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacul rusesc cu rachete și și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina. După cum relatează INFOTAG, Sandu a scris despre asta pe rețeaua de socializare X.
Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei în dimineața zilei de 25 decembrie, lansând peste 180 de rachete și drone. O alertă de atac aerian a fost declarată în toată Ucraina.
„În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea atacând infrastructura energetică a Ucrainei și încălcând spațiul aerian al Moldovei cu o rachetă, ceea ce încalcă în mod clar dreptul internațional. Moldova condamnă aceste acțiuni și este pe deplin solidară cu Ucraina”, a scris Sandu.
Poliția de frontieră din Republica Moldova a raportat la scurt timp după atac că două rachete ar fi putut viola spațiul aerian al Republicii Moldova.
„Potrivit rapoartelor, una dintre rachetele lansate de Rusia a fost reperată de o patrulă în zona Iampol-Cosauți. Ulterior am fost informați că o altă rachetă ar putea traversa spațiul aerian în zona Otaci-Moghilev-Podolski și ar putea zbura în România în zona Dorohoi-Hertz”, se arată în comunicat.
Totodată, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a raportat că „sistemul de monitorizare a spațiului aerian nu a înregistrat încălcări ale spațiului aerian al țării de către rachete sau drone”.
Întreprinderea de stat Moldelectrica a raportat că sistemul de transport și cel electric funcționează într-o manieră stabilă. Nu au fost înregistrate întreruperi cauzate de atacul asupra Ucrainei.
„Pentru a menține stabilitatea și eficiența rețelei, solicităm consumatorilor să optimizeze utilizarea energiei electrice în perioadele de vârf de sarcină: 9.00 – 11.00; 17.00 – 19.00. Pentru un consum rațional, trebuie evitată utilizarea concomitentă a aparatelor electrocasnice cu consum mare de energie; reprogramați activitățile cu consum mare de energie la orele de vârf; acordați prioritate utilizării dispozitivelor eficiente din punct de vedere energetic. Adoptarea acestor măsuri contribuie direct la reducerea sarcinii rețelei și la consolidarea securității energetice naționale”, a spus Moldelecrtica.