CONDUCEREA MOLDOVEI DISCUTĂ CU ACTIVIȘTII DIN GAGAUZIA DESPRE ÎMBUNĂTĂȚIREA RELAȚIILOR DINTRE CHIȘINĂU ȘI AUTONOMIE
Conducerea Moldovei a discutat cu activiștii din Găgăuzia problema îmbunătățirii relațiilor dintre Chișinău și autonomie. Serviciul de presă al Președinției a comunicat agenției INFOTAG că acest lucru a fost discutat în cadrul unei reuniuni organizate de administrația șefului statului cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”. La reuniune au participat președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, precum și primarii localităților din Găgăuzia, mai mulți deputați ai Adunării Populare, personalități publice și activiști din autonomie. Liderii Găgăuziei și deputații Adunării Populare, care cooperează cu oligarhul fugar Ilan Șor, nu au fost invitați la reuniune.
La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al autonomiei găgăuze, al cărei obiectiv principal este protejarea și promovarea identității culturale, limbii și tradițiilor găgăuzilor.
„Participanții la discuție au subliniat importanța eforturilor coordonate și consecvente pentru a asigura păstrarea limbii găgăuze și transmiterea tradițiilor culturale generațiilor viitoare. Președinta Maia Sandu a reiterat sprijinul autorităților centrale pentru o cooperare strânsă cu comunitatea găgăuză în vederea protejării identității culturale a acesteia. În acest context, părțile au discutat despre necesitatea implementării unor programe educaționale eficiente, disponibilitatea resurselor didactice și formarea cadrelor didactice de profil pentru predarea limbii găgăuze”, precizează serviciul de presă.
Subiectul principal al discuției a fost îmbunătățirea legăturilor dintre Chișinău și autonomie în vederea menținerii dezvoltării durabile, asigurării bunăstării societății și unei mai bune înțelegeri reciproce. În acest context, participanții la reuniune au atras atenția asupra pericolului dezinformării, subliniind necesitatea ca regiunea să aibă acces efectiv la informație, precum și la surse de informare demne de încredere.
Președinta a subliniat importanța proiectelor pentru dezvoltarea economică și socială a regiunii. În cadrul programului Satul European, în Găgăuzia sunt implementate 15 proiecte în valoare de 73 de milioane de lei, ceea ce contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Mai mult, investițiile Uniunii Europene în regiune, în valoare de peste 40 de milioane de euro, au condus la o îmbunătățire semnificativă a sectoarelor de infrastructură, educație și sănătate, asigurând o creștere directă a nivelului de trai în autonomie.