GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA VA SOLICITA INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ ÎN SECTORUL ENERGETIC
Guvernul Republicii Moldova va solicita parlamentului să declare stare de urgență în sectorul energetic începând cu 16 decembrie.
După cum informează INFOTAG, acest lucru a fost anunțat joi de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă. Recean a subliniat că regimul de urgență „trebuie menținut până la depășirea crizei cu aprovizionarea cu gaze și energie electrică a cetățenilor moldoveni, inclusiv a celor din regiunea transnistreană”.
El a reiterat că „iarna va fi grea”, dar guvernul va face totul pentru „minimizarea riscurilor” și va fi pregătit pentru orice scenariu, „în condițiile în care timp de trei ani la rând (după începutul războiului din Ucraina – „I.”) gerul este folosit ca armă”.
Recean nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor dacă guvernul moldovean va continua negocierile cu Gazprom, începute de Victor Parlicov.
„Rusia, Gazprom au obligații contractuale de a furniza gaze la frontiera Moldovei. Ce altceva mai este de discutat aici?”, a răspuns premierul cu o întrebare la o întrebare.
El a admis că incertitudinea privind continuarea/încetarea livrărilor de gaze rusești va rămâne până în ultimul moment (actualul contract de tranzit prin Ucraina expiră la 1 ianuarie).
Recean a declarat că, în cazul în care gazul rusesc nu va ajunge pe malul stâng, Moldova va trebui să cumpere mai multă energie electrică din Europa, în primul rând din România, unde prețul este de aproximativ o dată și jumătate sau de două ori mai mare decât prețul la care Energocom cumpără în prezent energie electrică de la CET-ul moldovenesc din Transnistria. Conform contractului, prețul actual este de 66 de dolari pe MW. Contractul Energocom cu GRES Moldova expiră, de asemenea, la 31 decembrie 2024.
În octombrie, guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025. Documentul menționează că, deși în prezent există un contract de furnizare cu Gazprom pentru aprovizionarea regiunii transnistrene, „există riscul anulării unilaterale a contractului de către Gazprom”.