PRIM-MINISTRUL DORIN RECEAN A CERUT DEMISIA MINISTRULUI ENERGIEI ȘI A DIRECTORULUI COMPANIEI ENERGOCOM
Prim-ministrul Dorin Recean a cerut demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului companiei de stat „Energocom”, Victor Bînzari, și a unui membru al Consiliului de supraveghere al companiei „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat. După cum relatează INFOTAG, Recean a declarat acest lucru joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Prim-ministrul a argumentat că Parlicov trebuie demis pentru că „a fost responsabil de sectorul energetic și a făcut greșeli care au dus la o criză în sectorul energetic”.
Recean a declarat că, până la numirea unui nou ministru al energiei, el însuși va fi ministru interimar.
„Voi coordona gestionarea acestui sector important pentru țară...”, a subliniat premierul.
Recean a cerut, de asemenea, demisia directorului general al Energocom, Victor Bînzari.
„Compania nu a procurat volumele necesare de gaze atunci când a fost posibil, motivat de proceduri birocratice. Astfel, gazele nu au fost achiziționate la cele mai avantajoase prețuri...”, a declarat premierul.
Recean a spus că a insistat asupra demisiei lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Moldovagaz.
„Domnul Tofilat, fără autoritate, a blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci când era rentabil”, a spus Recean.
Prim-ministrul a solicitat convocarea cât mai rapidă a ședințelor acționarilor Moldovagaz pentru a desemna un nou membru al Consiliului de Supraveghere în locul lui Tofilat.
„De asemenea, Consiliul de Supraveghere ar trebui să aprobe cât mai curând posibil rezultatele concursului pentru numirea unui nou membru al Consiliului de Administrație al Moldovagaz”, a spus prim-ministrul.
Săptămâna trecută, Victor Parlicov a purtat discuții cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg. La întoarcerea sa la Chișinău, el a declarat că nu exclude încetarea livrărilor de gaze rusești către Transnistria după 1 ianuarie 2025. Acest lucru se datorează încetării probabile a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Pentru a furniza gaze pe o rută alternativă prin Turcia, Gazprom are o condiție ca Chișinăul să recunoască o datorie istorică de peste 700 de milioane de dolari. Guvernul moldovean refuză să recunoască această datorie, invocând rezultatele unui audit internațional.