MINISTERUL TRANSNISTREAN SE DECLARĂ GATA SĂ ORGANIZEZE PROPRIUL REFERENDUM ÎN REGIUNE PRIVIND ATITUDINEA FAȚĂ DE UNIUNEA EUROPEANĂ
Ministerul Afacerilor Externe al nerecunoscutei Republici Transnistrene și-a anunțat „disponibilitatea de a organiza pe propriul teritoriu un referendum privind atitudinea reală a locuitorilor regiunii față de Uniunea Europeană”. După cum relatează INFOTAG, ministerul a explicat acest lucru prin „planurile Republicii Moldova vecine de a ignora poziția poporului transnistrean, fără a încerca măcar să se ofere să deschidă secții de votare pe teritoriul Transnistriei”.
„Acest eveniment poate fi organizat în baza acordurilor dintre părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu disponibilitatea comunității internaționale de a ține cont de opinia populației din regiune”, a precizat Ministerul de Externe de la Tiraspol într-un comunicat.
Acesta subliniază că „ministerul a primit recent numeroase apeluri din partea cetățenilor și activiștilor publici, provocate de declarațiile oficialilor moldoveni și europeni cu privire la Transnistria, în contextul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc la 20 octombrie”.
„Am așteptat și analizat pregătirile pentru plebiscit, sperând că și vocea cetățenilor care locuiesc în Transnistria va fi importantă. Autoritățile transnistrene au fost deschise pentru a discuta parametrii voinței locuitorilor noștri. Am așteptat abordări adecvate din partea Moldovei, astfel încât, în cadrul procedurilor democratice, toți transnistrenii, indiferent de cetățenia lor, să aibă posibilitatea de a se exprima cu privire la o problemă care le afectează viitorul. Cu toate acestea, Moldova a acționat într-o manieră standardizată în toți acești ani, împiedicând în mod deliberat participarea reală a locuitorilor din Transnistria la viața politică a republicii. În ultimul an, partea moldovenească nu a făcut niciun efort pentru a iniția un dialog la subiectul referendumului. Este evident că Chișinăul nu are nevoie de cetățenii noștri și nu este interesat de opinia lor, dar este convenabil să speculeze despre „grija” pentru drepturile transnistrenilor”, a declarat Ministerul de Externe al Transnistriei nerecunoscute.
Timp de 30 de ani, autoritățile transnistrene nu au permis deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile autorităților moldovenești pe teritoriul aflat sub controlul lor. În plus, nu există posibilitatea de a face campanie liber pe teritoriul care nu este controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.