PREȘEDINTA MAIA SANDU PLEDEAZĂ ÎMPOTRIVA ÎNCERCĂRILOR DE INSTAURARE A TOTALITARISMULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Președinta Maia Sandu a onorat memoria victimelor primului val de deportări staliniste, a îndemnat la reamintirea lecțiilor tragice ale trecutului și la prevenirea „oricăror impulsuri totalitare”. După cum relatează INFOTAG, președinta a scris acest lucru într-un apel pe rețelele de socializare cu ocazia unei noi aniversări a evenimentelor tragice, când în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 „regimul sovietic a evacuat mii de familii din Moldova, le-a pus în trenuri de marfă și le-a trimis departe de casă”.
Potrivit președintei, „cei mai buni oameni din așezări - primari, preoți, profesori, agricultori - au fost etichetați drept „dușmani de clasă”, multe familii au fost divizate, femeile și copiii au fost despărțiți de soții și tații lor, iar unii au dispărut fără urmă”.
„În iunie 1941, 30-40 de mii de oameni au fost deportați din Basarabia. După război, regimul sovietic a continuat deportările și a încercat să ne priveze de tradițiile, valorile și credința noastră. Bisericile și mănăstirile au fost închise, au fost transformate în grajduri, cluburi sportive sau spitale pentru bolnavi mintal, iar proprietățile oamenilor au fost confiscate ilegal. Tragedia deportărilor este tragedia poporului nostru și nu o vom uita niciodată. Trebuie să păstrăm memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri”, a declarat șefa statului.
Sandu a îndemnat la „onorarea demnității umane, care i-a ajutat pe deportați să își amintească cine erau și de unde veneau, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii”.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reamintit și el tragedia din 1941, îndemnând să nu o uităm.
„Regimul comunist și astăzi regimul lui Putin încearcă să șteargă memoria acestor crime, dar datoria noastră este să nu uităm, pentru că uitarea înseamnă trădare. Trebuie să vorbim despre aceste crime, mai ales că lecțiile istoriei nu au fost învățate, iar în Ucraina ocupată, familii întregi sunt separate, copii sunt deportați”, a spus Grosu.
Președintele parlamentului a recomandat tuturor moldovenilor să viziteze expoziția „Moldova sovietică: între mituri și Gulag” la Muzeul Național de Istorie, precum și expoziția despre teroarea sovietică de la Muzeul Armatei din Chișinău.